Jak przygotować szybko ciasto drożdżowe

Każdy kto miał przyjemność przygotowywać ciasto drożdżowe bez dodatkowego wsparcia w postaci miksera doskonale wie, że jest to zajęcie dosyć czasochłonne i bardzo męczące. Z tego względu coraz więcej osób decyduje się na wyrabianie ciasta mikserem ponieważ to jedyna z dostępnych możliwości, która znacząco skróci czas pracy i przyspieszy całość przygotowań. A wiadomo przecież, że czas to wartość na wagę złota, zwłaszcza w kuchni, choć często to właśnie tam tracimy rachubę.Warto wiedzieć jak go zaoszczędzić, ale przy okazji nie rezygnować z wysokiej jakości naszych wypieków.

O czym należy pamiętać przygotowując ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe to przysmak, który kojarzy się z ciepłem ogniska dom owego, wspólnymi popołudniami przy akompaniamencie kubka gorącej kawy lub czekolady i zapachem roznoszącym się po całym domu. Wspaniałe skojarzenia, dla których warto się poświęcić i warto je pielęgnować. Każdy mistrz kuchni doskonale wie, jak trudnym i skomplikowanym może być przygotowanie ciasta bez odpowiedniego zaplecza i doświadczenia. Ciasto drożdżowe jest dosyć wymagające, ponieważ liczy się precyzja i dobór odpowiednich składników, ale także sposób łączenia wszystkiego przed włożeniem do piekarnika. Używając miksera do pomieszania składników należy wziąć pod uwagę kilka kwestii, bez których nie przygotujemy pysznego i puszystego ciasta. Podstawowym składnikiem ciasta drożdżowego są naturalnie drożdże, które bywają kapryśne i niestety należy im się troska specjalnego rodzaju. Mieszając składniki mikserem trzeba pamiętać o niezbyt ostro zakończonych mieszadłach, a także o tym, by obroty nie były zbyt szybkie. Niech nie kusi nas w tym momencie chęć przygotowania wszystkiego w ekspresowym tempie! Powolne mieszanie mikserem i tak jest znacznie mniej wysiłkowe niż ręczne przygotowanie, a gwarantuje nam, że drożdże nie ulegną zniszczeniu. Warto również zdecydować się na mleko, które jest jedyną rozsądną opcją płynną w przypadku ciasta drożdżowego. Dzięki mleku i za sprawą drożdży ciasto nabierze cudownej puszystości.