Spożywanie pokarmów, które powodują wzrost ciśnienia krwi, jest czymś, nad czym masz pełną kontrolę.
Poprzez dokonanie prostych zmian i wyeliminowanie tych produktów z Twojej diety możesz unormować Swoje ciśnienie.
Chyba chcesz, aby wyniki pomiarów ciśnienia były jak najlepsze, nieprawdaż?
Produkty, które najczęściej powodują wzrost ciśnienia krwi to:
- węglowodany złożone
- przetworzona żywność
- produkty z duża ilością cukrów prostych [sacharoza]
- żywność bogata w sód
- nasycone tłuszcze
Węglowodany złożone
Spożywanie dużej ilości węglowodanów złożonych i niskiej zawartości błonnika jest ściśle powiązane z cukrzycą typu 2, przejadaniem się i otyłością.
Które w ostateczności prowadzą do wysokiego ciśnienia.
Wzrost poziomu cukru we krwi aktywuje współczulny układ nerwowy, który podnosi tętno i ciśnienie krwi.
Ponadto przyrost masy ciała i otyłość same w Sobie narażają Cię na ryzyko wysokiego ciśnienia krwi.
Oto niektóre produkty zawierające węglowodany złożone:
- mąka zwłaszcza te ze zbóż i wszystkie produkty, które są z niej wyrabiane
- pieczywo
- większość makaronów
- ryż biały
Przetworzona żywność
Pokarmy o niskiej zawartości składników odżywczych – witamin, minerałów i błonnika.
Nie dość, że brakuje im składników odżywczych, to mają jeszcze wiele kalorii i innych szkodliwych dla Ciebie rzeczy.
Oto niektóre produkty, które można uznać za przetworzona żywność:
- napoje gazowane, większość z nich ma dodatkowo bardzo duże ilości węglowodanów
- parówki
- konserwy
- płatki
- chrupki
- chipsy
- konserwy
Produkty z duża ilościa cukrów prostych
Pokarmy z cukrami prostymi mogą prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi na kilka sposobów.
- wysoki poziom cukru może spowodować wzrost poziomu insuliny, który aktywuje współczulny układ nerwowy – zwęża tętnice co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi
- cukier wyczerpuje zapasy energii w komórkach, co prowadzi do zwężenia naczyń krwionośnych
- cukry proste mogą przekładać się na przyrost masy ciała, co zwiększa ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi
Pokarmy bogate w cukry proste:
- większość płatków śniadaniowych
- pączki
- cukierki
- ciastka
- ciasteczka
- desery
- lody
Nadmiar sodu
Sód nie jest dla nas aż taki zły.
Tak naprawdę jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Problem polega na tym, że obecnie dodawany jest on praktycznie do wszystkiego.
Nadmiar sodu zaburza delikatny stosunek potasu do sodu.
Zbyt dużo sodu prowadzi do nadmiernego gromadzenia się płynów, co prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.
Średnie dzienne zapotrzebowanie na sód wynosi około 1500 mg dziennie.
Liczba ta różni się w zależności od osoby.
Na przykład, jeśli dużo ćwiczysz, to potrzebujesz większej ilości sodu, niż ktoś kto prowadzi siedzący tryb życia.
Niestety wiele produktów spożywczych zawiera znacznie więcej sodu w jednej porcji.
Jeden popularny posiłek typu fast food może zawierać więcej niż 2000 mg sodu.
Nasycone tłuszcze
Lata badań dowiodły, że tłuszcze nasycone mogą podnosić tak zwany “zły cholesterol” [LDL] i zwiększać ryzyko chorób serca.
Badania wykazały, że zmniejszenie całkowitego spożycia tłuszczu może obniżyć skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.
Oto przykłady produktów, które zawierają w swoim składzie duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych:
- niektóre oleje roślinne
- smażone fast foody
- wyroby piekarnicze na bazie tłuszczów roślinnych
- popcorn
- przetworzona, mrożona żywność
- chipsy
Podsumowanie
Dla przypomnienia oto produkty, które najczęściej powodują wzrost ciśnienia krwi:
- węglowodany złożone
- przetworzona żywność
- produkty z duża ilością cukrów prostych [sacharoza]
- żywność bogata w sód
- nasycone tłuszcze