Co jest zdrowe, a co nie?

W ostatnich latach, tak jak nigdy wcześniej, bardzo modnym tematem jest kwestia zdrowia. Produkty bio i eko są coraz chętniej kupowane przez Polaków, a sieci takie jak Lidl czy Biedronka dostarczają coraz więcej towarów tego typu na swoje półki sklepowe. Tak samo dzieje się z produktami wegetariańskimi – po prostu ich przybywa i są coraz liczniej kupowane. Jakie zatem jedzenie jest szkodliwe, a jakie nie?

Czego lepiej nie jeść?

Wielu studentów zadaje sobie pytanie, czy zupka chińska jest szkodliwa i odpowiedź jest niestety twierdząca. Przeciętna zupka chińska zawiera takie ilości konserwantów i ulepszaczy, że trudno nazwać ją jedzeniem. Wszelkie inne produkty typu instant również są szkodliwe dla zdrowia. Oczywiście nic się nikomu nie stanie, kiedy zje jedną zupkę chińską. Problemy zdrowotne zaczynają się, gdy tego typu produkty stanowią produkty, po które sięgamy regularnie, co często się zdarza właśnie studentom. Jeśli nie masz problemów finansowych, lepiej nie sięgaj po produkty instant. Inaczej szybko zaczniesz zaoszczędzone pieniądze wydawać na lekarzy, zwłaszcza na gastrologa.

Wszelkie wysoko przetworzone produkty mogą być szkodliwe dla zdrowia. Czyli oprócz zupek chińskich mówimy tutaj o popularnych chipsach, czekoladach, batonach, konserwach itp. Tego rodzaju produkty są bardzo daleko od produktów naturalnych, a więc z pewnością zawierają ogromne ilości ulepszaczy, z którymi często nasz organizm nie wie co zrobić.

Co zatem można jeść?

Oczywiście najlepiej jest sięgać po produkty, które nie są wysoko przetworzone. Będą to więc produkty tak zwane “podstawowe”, czyli owoce, warzywa, pieczywo na zakwasie, kasza, ryż itp. Warto jest też upewnić się, czy owoce i warzywa, po które sięgamy pochodzą z upraw ekologicznych. Jeśli tak, wówczas będą zawierać mniej szkodliwych azotanów. Zbyt duża liczba azotanów w pożywieniu również może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście takie produkty są droższe, więc sięgną po nie tylko zamożniejsi klienci sklepów.