Kiełki są roślinami we wczesnej fazie rozwoju. Najbardziej charakterystyczną właściwością kiełków jest wysoka wartość odżywcza przy bardzo małej kaloryczności. Regularne stosowanie kiełków w diecie uzupełnia niedobory pokarmowe, ale także wzmacnia system odpornościowy organizmu.
Jak kiełki wzmacniają twój układ odpornościowy
Badania potwierdziły, że największe stężenie ważnych substancji odżywczych rośliny mają na etapie kiełkowania. Kiełki dostarczają sporo witaminy C, która bierze udział we wzmacnianiu odporności organizmu. W kiełkach znajdziemy źródło witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed szkodliwymi substancjami. Na wzmocnienie układu odpornościowego najlepsze są kiełki:
- brokuła (bogaty w sulfofran i antyoksydanty, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego),
- pszenicy,
- słonecznika,
- fasoli adzuki,
- fasoli mung (działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe),
- szczawiu (zawiera znaczne ilości żelaza, witaminy C, A i B, wspiera leczenie stanów zapalnych zatok, górnych i dolnych dróg oddechowych, a dzięki zawartości rutyny poprawia szczelność i wzmacnia naczynia krwionośne),
- pora (naturalny antybiotyk, gdyż wykazuje działanie bakteriobójcze).
Kiełki dzięki sporej zawartości witamin i związków mineralnych oraz antyoksydantów stanowią naturalne wsparcie dla układu odpornościowego organizmu. Kiełki można stosować w codziennej diecie do zup, sosów, sałatek, dressingów, chlebów, jako dodatek do kanapek, zapiekanek, smarowideł czy nawet do pizzy.
Nasz organizm do obrony przed wirusami potrzebuje dużo witamin (C, A, E, B6) i mikroelementów (głównie cynku), a kiełki zawierają te składniki w ilości pokrywającej zapotrzebowanie organizmu. Kiełki poprawiają odporność i wystarczające będzie włączenie do diety kiełek takich nasion jak nasiona cebuli, kopru, lucerny, owsa i inne. Kiełki najlepiej jest spożywać na surowo, gdyż pod wpływem gotowania tracą wartości odżywcze. Kiełki wytwarzają enzymy i chlorofil, co pozwala na regenerację układu odpornościowego każdego dnia. Kiełkujące nasiona zyskują popularność, jako składnik zrównoważonej diety. Kiełki różnią się między sobą smakiem jak i wartościami odżywczymi. W pączkach kiełków koncentrują się wszystkie istotne dla zdrowia człowieka składniki (witaminy i mikroelementy). Gdy nasz organizm jest osłabiony kiełki działają jak zastrzyk energii, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki zawierają sporo witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne.