Nabiał – co i jak kupować?

Nabiał – co i jak kupować?

Nabiał to ważny składnik diety. A im mniej przetworzony i bardziej naturalny – tym zdrowszy. To nie ulega wątpliwości. Dlatego też podczas zakupów warto skoncentrować się na wyborze produktów nabiałowych najwyższej jakości. A oferta jest naprawdę szeroka.

  1. Nabiał – dlaczego warto jeść?
  2. Kefiry i maślanki, czyli nabiał dietetyczny.
  3. Bogaty wybór masła – jakie najzdrowsze?

Nabiał to wiele rodzajów produktów: sery, śmietana, mleko, kefiry, jogurty, twarogi, masło etc. Trudno bez nich wyobrazić sobie codzienne menu – zarówno dziecka, jak i osoby dorosłej. Tym bardziej, że teraz dostępny jest nabiał bez laktozy, czyli złożonego cukru, który jest obecny w nabiale i najczęściej wywołuje alergie pokarmowe i skórne. Istotne jest, aby wybierać do naszego jadłospisu produkty mleczne dobrej jakości, jak najmniej przetworzone. Dlatego warto i tutaj postawić na produkty bio, czyli te najbardziej naturalne wytwarzane w ekologiczny sposób – zwierzęta (dawcy mleka) jedzą pasze bez antybiotyków i innych dodatków, a nabiał nie jest potem sztucznie ulepszany. W takim nabiale nie ma także GMO. Produkty nabiałowe to nie tylko sklepy stacjonarne, to również nabiał w sklepie online oferujący produkty wysokiej jakości.

Nabiał – dlaczego warto jeść?

Nabiał to przede wszystkim bogate źródło białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne (diety wysokobiałkowe to diety dla sportowców i osób odchudzających się). Białko chroni też przed infekcjami wirusowymi i wpływa na utrzymanie uczucia sytości. Nabiał to również wapń, a ten z kolei jest materiałem budulcowym kości i zębów. To także dużo witamin z grupy B, czyli spożywając produkty nabiałowe, mamy pewność, że należycie opiekujemy się swoim układem nerwowym, odpornościowym i pokarmowym oraz… swoją urodą (włosami, skórą i paznokciami). Produkty nabiałowe są bogate w fosfor, magnez i potas. Z kolei kefiry i maślanki (o których będzie za chwilę) to żywe kultury bakterii, czyli probiotyki, które wzmacniają odporność i wpływają na dobre funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kefiry i maślanki, czyli nabiał dietetyczny

Kefiry i maślanki to nie tylko wymienione wcześniej źródło probiotyków. To przede wszystkim dobre zastępstwo mleka dla tych, którzy go nie lubią. Tym bardziej, że zarówno kefiry, jak i maślanki występują w różnych wersjach smakowych – najlepiej wybierać te, które zawierają naturalne owoce i nie są dosładzane. W takim wariancie kefiry i maślanki są napojami dietetycznymi najmniej kalorycznymi spośród innych dostępnych. Maślanka ma bardzo mało tłuszczu, gdyż to produkt powstały między innymi z tego, że mleku zabiera się tłuszcz, a z niego z kolei robi się masło (a o nim w dalszej części artykułu). Najlepiej kupować kefiry i maślanki bio od lokalnych dostawców. Kefiry i maślanki z dostawą do domu to opcja dla wszystkich, którym zależy na zawsze świeżych produktach. Kefiry są odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż zostały jej pozbawione w procesie fermentacji.

Bogaty wybór masła – jakie najzdrowsze?

Bogaty wybór masła (w opcji nabiał w sklepie online) to szeroka oferta. Wśród niej znajdziemy masło najbardziej pożądane, czyli takie o zawartości 82 proc. tłuszczu mlecznego. Ważne, żeby w to 82 proc. nie wchodziły tłuszcze roślinne. Bogaty wybór masła świeżego i „nieoszukanego” to gwarancja dopasowania go do swoich potrzeb, a także dbałość o zdrowie. Po erze zachwytu nad masłami roślinnymi przyszła pora na masło tradycyjne, gdyż to ono najbardziej nam służy.

Przede wszystkim należy pamiętać o tym, by nabiał był świeży i pochodził z codziennych dostaw. Dlatego dobrze jest się zdecydować na nabiał w sklepie online, w ten sposób po pierwsze będziemy mieć nie tylko kefiry i maślanki z dostawą do domu, ale cały nabiałowy asortyment, który jest nam potrzebny. A poza tym produkty zamówimy w prosty sposób. Zaoszczędzimy czas i przyczynimy się do dobrego stanu swojego zdrowia.