Liczne zalety pasty z ciecierzycy

Przygotowując pyszne dania i potrawy, często szukamy pomysłu na coś nowego a jednocześnie egzotycznego i orientalnego. Chcielibyśmy bowiem poznawać nowe smaki i odkrywać zupełnie nowe przepisy. Takim właśnie orientalnym przepisem będzie ten na hummus – jest to pasta z ciecierzycy z dodatkowymi składnikami takimi jak sezam, czosnek czy kmin rzymski. Jest to idealny składnik diety wegańskiej a jego prosty skład i pyszny smak oraz mnogpsc dodatków, które możemy zastosować sprawia, że weganie często go jedzą.

Hummus znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: możemy jeść go prosto ze słoiczka lub używać jako pastę kanapkową. Ponadto często wykorzystuje się go jako dip do innych, samodzielnych potraw lub do zapieczenia mięsa/ryb. Domowy hummus świetnie sprawdzi się jako dip do przekąsek i jest o tyle lepszy od gotowych dipów, że ma prosty skład, bez żadnych konserwantów. Możemy stosować go również do sałatek (w formie dressingu) lub jako sos do ugotowanego makaronu. Hummus przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i to jego kolejna zaleta bowiem nawet jeśli nie możemy pochwalić się wielkimi umiejętnościami kulinarnymi to i tak hummus uda nam się na pewno i będzie smakował znakomicie.

Składniki

Do przygotowania dom owego hummusu będziemy potrzebować: ok. 40 dag ciecierzycy z puszki, mały ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, pięć łyżek pasty sezamowej, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżkę oliwy oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Przygotowania zaczynamy od odsączenia ciecierzycy z puszki i umieszczenia jej w misie blendera lub robota kuchennego. Dodajemy także kilka łyżek zalewy i całość mieszamy na pastę.
Podczas miksowania dodajemy kolejne składniki takie jak: sok z cytryny, czosnek, pastę sezamową, szczyptę soli i pieprzu, łyżkę oliwy oraz kmin rzymski. W czasie miksowania dodajemy także coraz więcej zalewy w celu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Gdy hummus będzie już gotowy, przekładamy go do miseczki i polewamy oliwą. Możemy także posypać nasz hummus pieprzem lub posiekaną natką pietruszki.