Jesienne potrawy – przepisy na jesienne dania

Lato i jesień to czas, gdy możemy cieszyć się bogactwem sezonowych warzyw i owoców. Pojawiają się one w sadach, ogrodach i na lokalnych bazarkach. Można z nich dowolnie komponować jesienne menu, pełne witamin i składników odżywczych. Oto nasze wskazówki, jak łączyć ze sobą i dobierać smaki, by w pełni cieszyć się potencjałem jesiennych owoców i warzyw.

Jesienne śniadanie

Jednym z najbardziej typowych jesiennych dań jest owsianka z dodatkiem jesiennych owoców, takich jak maliny, borówki czy uprażonych jabłek. To nie tylko smaczne, ale również pożywne śniadanie. Owsianka z dodatkiem cynamonu i imbiru dodatkowo rozgrzeje w zimny poranek. Klasyczna jajecznica będzie o wiele smaczniejsza, jeśli dodamy do niej odrobinę kurek, pomidora czy pieczarek. Pomysł na jesienne śniadanie to również płatki jaglane.

Rankiem nie masz czasu na przygotowanie śniadania? Wystarczy, że wieczorem przygotujesz placki na kefirze, które rano jedynie szybko podgrzejesz na patelni. Placki możesz posypać malinami czy uprażonymi jabłkami. Jeśli wolisz kanapki, wystarczy, że dodasz do nich warzywa – pokrojone w paseczki. Może to być papryka, sałata, czy małosolny ogórek. Kolorowe warzywa to również zachęta do jedzenia.

Jesienny obiad

Pierwsze jesienne dni wymuszają często zmianę diety. Bogactwo wartościowych składników sprawia, że jesteśmy w stanie chronić się przed infekcjami i wirusami. Jesienią warto również sięgnąć po bardziej treściwe i jednocześnie rozgrzewające dania. Idealną propozycją mogą być więc jesienne zupy krem, które są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Jesienną zupę krem przygotujesz z sezonowych warzyw – cebula, brokuł, fasola, kalafior, papryka czy marchewka stworzą idealne, jesienne kompozycje.

Sezonowe warzywa i owoce

Jesienne składniki to podstawa sezonowej kuchni. Zastanawiasz się – jak skomponować jesienną dietę? Na czym się skupić? Pamiętajmy więc przede wszystkim o sezonowych warzywach. Świetnym pomysłem na jesienny obiad będzie warzywna zapiekanka. Jesienią częściej łączymy również dania mięsne z warzywami. To sposób, aby przemycić trochę witamin niejadkom, którzy niechętnie sięgają po warzywa. Jesień to również czas, by wreszcie cieszyć się smakiem świeżych grzybów. Leśne znaleziska, takie jak kurki, podgrzybki, maślaki czy rydze stworzą wspaniałe kompozycje z jesiennymi składnikami. Obfite zbiory to również okazja do suszenia grzybów i zamarynowania ich na przyszłe zimowe miesiące.

Zanim rozpoczniemy kupować mandarynki czy banany nacieszmy się najpierw bogactwem rodzimych warzyw i owoców, które są najzdrowsze. To właśnie jesienią najwięcej witamin znajdziemy w jabłkach, gruszkach czy śliwkach. Produkty te zaspokoją dodatkowo chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, pełniąc rolę zdrowej przekąski. Wykorzystasz je z łatwością do przygotowania ciast i deserów.

Jesień to idealna pora na przygotowanie szarlotki czy ciasta z gruszkami. To również idealna pora na przygotowanie pysznych knedli ze śliwkami. Mąka pełnoziarnista idealnie sprawdzi się w roli jednego ze składników, niezbędnych do ich przygotowania. Sprawdź również kasza jaglana przepisy.

 

Kategoria: zakupy, dieta